Badania odnośnie wpływu diety na
przebieg tocznia układowego trwają w różnych ośrodkach naukowych
i pewnie trzeba będzie poczekać jeszcze kilka lat na konkretniejsze
wyniki.
Badania
na modelu zwierzęcym obejmują ograniczenie kalorii o 25-35% lub
nawet więcej, co w przypadku ludzi nie jest stosowane.
Ograniczenie
kalorii może mieć bowiem szkodliwy wpływ na ludzi z chorobami
zapalnymi, ponieważ stan zapalny sam w sobie zwiększa
zapotrzebowanie organizmu na energię i białko. Niedostarczanie tych
elementów w czasie choroby może powodować ubytki mięśniowe i
niedożywienie.
W
przypadku modelu zwierzęcego, dokładny mechanizm, w jaki restrykcja
energii korzystnie wpływa na chorobę jest nadal poznawany. Opisano
spadek ilości krążących kompleksów immunologicznych oraz cytokin
pro-zapalnych u myszy jedzących mniej kalorii.
W
innym doświadczeniu ograniczenie kalorii o 32% względem kontroli u
myszy podatnych na autoimmunizację skutkowało zmniejszeniem ilości
kompleksów immunologicznych, mniejszymi zmianami w naczyniach
wieńcowych i w kłębuszkach nerkowych oraz osłabieniem syntezy
prostaglandyny E2. Opisano również opóźnienie lub zahamowanie
zespołu Sjögrena,
a także zwiększenie ilości immunosupresyjnego TGFβ1.
Badanie wykonane na myszach szczepu
MRL/lpr
wykazało, że ograniczenie spożywanych kalorii przez myszy o 30-40%
przedłużało ich życie poprzez hamowanie rozwoju zespołu
limfoproliferacyjnego z ograniczonym wydzielaniem przeciwciał klasy
IgG 2A.
W
doświadczeniu na myszach szczepu NZB/ NZW zaobserwowano, że
ograniczenie energii spożywanej z pokarmem powoduje zwiększenie
liczby limfocytów T CD4+ i CD8+ oraz osłabia wzrost stężenia
cytokin typu Th1, np. IL-2, IFN-γ.
U
myszy szczepu B/W podatnych na autoimmunizację zmniejszenie podaży
kalorii w diecie ogranicza produkcję IL-2 w śledzionie, która ma
działanie pro-zapalne i stymuluje limfocyty B do produkcji
przeciwciał.
Wykazano,
że ostre niedożywienie wzmaga aktywność bójczą makrofagów, a u
szczurów makrofagi alweolarne mają nasiloną fagocytozę i proces
zabijania wewnątrzkomórkowego.
Z
ilością kalorii związana jest waga: obniżenie masy ciała jest
bardzo ważne w przypadku toczniowców, ponieważ nadmierna waga
pacjentów przewlekle leczonych GC determinuje wyższe
prawdopodobieństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej,
generując błędne koło, w którym przytycie może utrzymywać
aktywność choroby wymuszając kontynuację terapii GC.
Poza
tym, ograniczenie kalorii znane jest z właściwości
antyoksydacyjnych - ma również działanie przeciwzapalne.
Zwiększające się wraz z wiekiem stężenie cytokin i enzymów
pro-zapalnych: NFκB,
IL-1, IL-6, TNF, COX-2 są zmniejszane przy ograniczeniu ilości
kalorii w diecie, a co za tym idzie, osłabieniu ulega stres
oksydacyjny, który odpowiada za powstawanie wolnych rodników i
m.in. za aktywność SLE.
The
National Academy of Sciences rekomenduje przyjmowanie
1800-2000 kalorii dziennie przy prawidłowej wadze dorosłego z
siedzącym trybem życia i 2000-2500 kalorii dziennie przy minimalnej
aktywności fizycznej.
Podsumowując, po
ograniczeniu kalorii w pokarmie zaobserwowano:
a)
spadek
-kompleksów
immunologicznych
-cytokin
pro zapalnych: IL-2,
IFN-γ, NFκB,
IL-1, IL-6, TNF-α,
prostaglandyny
E2 (PGE2)
-zmniejszenie
zmian w naczyniach wieńcowych i kłębuszkach nerkowych
-opóźnienie/zahamowanie
zespołu Sjögrena
-zahamowanie
zespołu limfoproliferacyjnego
b)
wzrost:
-TGF-β1
o działaniu przeciwzapalnym
-liczby
limfocytów T CD4+ i CD8+
-aktywności
bójczej makrofagów
GC - glikokortykosteroidy
SLE - toczeń rumieniowaty układowy
Literatura:
1.Klack
K., Bonfa E., Neto E. F. B. Diet
and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus . Rev
Bras Reumatol 2012;52(3):384-408 .
2.Kim
Y. J., Kim H. J., No J. K. i wsp. Anti-inflammatory
action of dietary fish oil and calorie restriction . Life
Sciences 78 (2006) 2523 – 2532 .
3.Stapleton
P. P., Fujita J., Murphy E. M. i wsp. The
Influence of Restricted Calorie Intake on
Peritoneal
Macrophage Function . Nutrition
2001; 17:41– 45 .
4.LUPUS
ERYTHEMATOSUS AND NUTRITION:
A
REVIEW OF THE LITERATURE
Author:
©
2004 Amy C. Brown, PhD, RD
Department
of Human Nutrition, Food, & Animal Sciences
University
of Hawaii @ Manoa
1955
East-West Road, Rm 216
Honolulu,
HI 96822
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz