W przypadku
tocznia nie została opracowana żadna lecznicza dieta, ale
zauważono, że istnieją substancje, które mogą łagodzić lub
nasilać objawy choroby. Badania sprawdzające wpływ składników
odżywczych na SLE zostały przeprowadzone na modelu zwierzęcym i
ludzkim,
ale na stosunkowo niewielkich grupach badanych.
Przeprowadzenie tego typu badań jest bardzo trudne, ponieważ u
każdego z pacjentów może wystąpić samoistna remisja objawów
niezwiązana ze zmianami w diecie, co skutecznie zafałszowuje wyniki
doświadczenia.
Jednak w
artykułach naukowych można spotkać się z przekonaniem, że w
przypadku tocznia ważne jest nie tylko leczenie farmakologiczne, ale
też pomoc psychosocjologiczna, aktywność fizyczna i właśnie
dieta. Naukowcy ci zakładają, że odpowiednia modyfikacja nawyków
żywieniowych jest w stanie zminimalizować komplikacje chorobowe,
takie jak otyłość, dyslipidemia, cukrzyca, które prowadzą do
miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych bardzo częstych u
toczniowców.
Sam toczeń i
związane z nim stany zapalne bezpośrednio wiążą się ze zmianami
profilu lipidowego i metabolizmu lipoprotein, które widoczne są u
pacjentów z aktywną chorobą, jak i w czasie remisji. Obserwuje się
wysoki poziom:
-triglicerydów
-VLDL
oraz niskim
poziomem:
-HDL.
Powyższe zmiany
nasilane są również przez przyjmowane leki, zwłaszcza
glikokortykosteroidy.
Ponad połowa
toczniowców ma co najmniej 3 czynniki ryzyka rozwoju choroby
sercowo-naczyniowej, najczęściej są to otyłość, nadciśnienie
tętnicze i dyslipidemia, które zwiększają również
prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Dieta bogata w tłuszcze jest
głównym czynnikiem utrzymywania dyslipidemii w SLE, pogarszając
profil lipidowy. Natomiast przyjmowanie antyoksydantów, tj.
β-karoten,
α-tokoferol,
kwas askorbinowy i selen wywiera wpływ ochronny na tkanki poprzez
aktywację makrofagów, monocytów i granulocytów oraz przez
hamowanie aktywności cytokin i TNF- α.
Odpowiednia dieta
może prowadzić do trzymania odpowiedniej wagi, ochraniać układ
sercowo-naczyniowy
Ogólnie
rzecz biorąc, za czynniki pogarszające objawy uznaje się:
- nadmiar kalorii,
- nadmiar protein,
- dietę wysokotłuszczową (zwłaszcza tłuszcze nasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6),
- cynk,
- żelazo,
- L-kanawaninę znajdowana w tabletkach alfalfa z lucerną.
Prawdopodobnie
korzystne składniki diety to:
-
witamina E,
-
witamina A,
-
selen,
-oleje
rybie (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3),
-olej
z wiesiołka dwuletniego,
-siemię
lniane,
-zioło trzyskrzydlec Tripterygium
wilfordii,
-DHEA
(dehydroepiandrosteron),
-wapń
z witaminą D (przy terapii sterydowej).
Również,
chociażnie istnieją żadne bezpośrednie dowody, odnotowano
korzystne efekty zarówno diety z bromelainą, jak i diety
wegetariańskiej (zezwalającej jednak na ryby).
SLE - Systemic Lupus Erythematosus (toczeń układowy rumieniowaty)
VLDL - Very-Low
Density Lipoprotein ( lipoproteina bardzo małej gęstości)
HDL - High Density Lipoprotein ( lipoproteina wysokiej gęstości), tzw. 'dobry cholesterol'
Literatura:
- Klack K., Bonfa E., Neto E. F. B. Diet and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus . Rev Bras Reumatol 2012;52(3):384-408.
- LUPUS: NONDIETARY AND DIETARY FACTORS© 2004 Amy C. Brown, PhD, RDDepartment of Human Nutrition, Food, & Animal SciencesCollege of Tropical Agriculture & Human ResourcesUniversity of Hawaii at Manoa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz