Podobnie,
jak dieta z obniżoną ilością kalorii, zmniejszenie zawartości
białka w diecie zdaje się mieć pozytywny efekt na pacjentów z
SLE. Nadmiar
protein związany jest z nasileniem uszkodzenia nerek u ludzi i myszy
podatnych na autoimmunizację. Ograniczenie protein długo stosowane
było jako wspomaganie przy leczeniu niewydolności nerek.
Naukowcy
szczególną uwagę zwrócili na tryptofan. Podwyższony poziom
metabolitów tego aminokwasu opisuje się u toczniowców z DLE i
uważa się, że mogą mieć on udział w nadmiernej produkcji
auto-Ab. Badania wskazują, że zwierzęta z toczniem karmione dietą
ubogą w tryptofan przeżywały dłużej. Tryptofan jest częstym
składnikiem leków nasennych, ponieważ jest substratem do produkcji
melatoniny.
W
przypadku myszy szczepu NZB/NZW dieta z ograniczoną ilością
fenyloalaniny i tyrozyny opóźniała u tych myszy rozwój procesów
autoimmunizacyjnych. Ten sam szczep myszy poddano suplementacji
mleczkiem pszczelim, które bogate jest w aminokwasy, węglowodany
proste, białka, krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i witaminy,
czego efektem było obniżenie poziomu cholesterolu w
surowicy i wydłużenie czasu życia tych zwierząt poprzez
zahamowanie objawów tocznia.
Ujawniono,
że u ludzi nadmierne spożycie protein powoduje stałą utratę
składników mineralnych z kości u młodych pacjentów z SLE.
Spożywanie diety ubogiej w białko (0.6 g/kg masy ciała/dzień)
poprawiło wskaźnik przesączania kłębuszkowego u pacjentów z
przewlekłą chorobą nerek i chorobą układową. Ważne jest, że w
toczniu nerkowym dieta uboga w białka nie jest rekomendowana,
ponieważ może powodować zaburzenia równowagi azotu i
niedożywienie.
Ostatecznie,
wydaje się dobrym rozwiązaniem unikanie suplementacji aminokwasami,
oczywiście jeśli lekarz nie zaleci inaczej.
Jednym
ze sposobów redukcji protein jest przejście na dietę
wegetariańską. W literaturze istnieje opis kobiety chorej na
toczeń, która zrezygnowała z mięsa, po czym miano jej przeciwciał
powróciło do normy, spadło stężenie białka w moczu, a wzrosło
stężenie albuminy w surowicy. Należy pamiętać, że jest to tylko
opis wyłącznie jednego przypadku i istniała możliwość
samoistnej remisji w trakcie badania.
Ja
osobiście zmieniłam sposób żywienia - jem produkty
nieprzetworzone. Zauważyłam poprawę w samopoczuciu, w przypadku
badań laboratoryjnych nie mogę się wypowiadać, ponieważ jestem w
czasie remisji i badania wykonuję raz w roku. Obecnie planuję
ograniczyć mięso do dwóch dni w tygodniu. Badania kontrolne
wypadają mi w następnym miesiącu, więc będzie to mógł być
punkt odniesienia do dalszego porównywania poziomu przeciwciał i
dopełniacza.
Jestem
ciekawa, czy lekarze informują swoich pacjentów o możliwych
pozytywnych skutkach zmiany sposobu żywienia i czy pacjenci skłonni
są zastosować takie kroki. Mnie nikt na ten temat nie informował,
a że wierzę, że sposób żywienia ma duży wpływ na nasze
samopoczucie i zdrowie, postanowiłam sama poszukać takich
informacji.
1. LUPUS:
NONDIETARY AND DIETARY FACTORS
©
2004 Amy C. Brown, PhD, RD
Department
of Human Nutrition, Food, & Animal Sciences
College
of Tropical Agriculture & Human Resources
University
of Hawaii at Manoa
1955
East-West Road, Rm 216
Honolulu,
HI 96822
808/956-3846
* 808/956-4024 fax
2. Diet
and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus
Klack
K., Bonfa E., Neto E. F. B. Diet
and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus . Rev
Bras Reumatol 2012;52(3):384-408 .
3.
LUPUS
ERYTHEMATOSUS AND NUTRITION:
A
REVIEW OF THE LITERATURE
Author:
©
2004 Amy C. Brown, PhD, RD
Department
of Human Nutrition, Food, & Animal Sciences
University
of Hawaii @ Manoa
1955
East-West Road, Rm 216
Honolulu,
HI 96822
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz